Voortaan staan de Cel Opleidingen en BITA (Belgische Innovatie Tegel Academie) samen in voor de opleiding van tegelzetters en aanverwante beroepen. Binnen dit exclusieve partnerschap zal de Cel Opleidingen van de Cluster Complementaire Bedrijven van de Confederatie Bouw voortaan alle opleidingen organiseren.
"Binnenkort stellen we een vast opleidingsprogramma samen, dat we in heel het land zullen aanbieden," zegt Patrick Noé, directeur van de Cluster Complementaire Bedrijven. "Dus ook in Wallonië! Via de Cel Opleidingen zal BITA eveneens zorg dragen voor de specifieke opleidingen in bedrijven. BITA levert de docenten en is verantwoordelijk voor de inhoud van de opleidingen, terwijl wij instaan voor de praktische organisatie." Verschillende docenten staan nog dagelijks in de praktijk.
Binnen Cel Opleidingen wordt een nieuwe adviesraad opgericht. "Daarin kunnen onze opleidingsspecialisten adviezen uitbrengen over actuele thema’s, de locaties van de cursussen, de controle op en mogelijke aanpassingen van bestaande syllabussen, contacten met het WTCB en het aantrekken van docenten." Peter Goegebeur, oudvoorzitter van Fecamo (Federatie voor de Tegelzetters en Mozaïekwerkers), neemt het voorzitterschap van deze speciale adviesraad op zich.
Blijvend bijscholen
De opleidingen richten zich niet alleen tot kandidaat- en jonge tegelzetters en natuursteenbewerkers, maar ook tot ervaren vakmensen. "Het is zelfs onze bedoeling om vooral al gevestigde tegelzetters aan te sporen zich regelmatig bij te scholen en innovatie hoog in het vaandel te dragen," aldus Patrick Noé. " U kan kennis komen maken met onze opleidingen op 17 en 18 maart tijdens de vakbeurs Stone & Tile in Flanders Expo (Gent), in het Tegelpaleis.”
Complementair
Met de integratie van de BITA-opleidingen voor tegelzetters en natuursteenbewerkers vervolledigt de Cel Opleidingen zijn eigen pakket opleidingen tot een complementair geheel. Dit pakket omvat verder ook boringen, stellingbouw, industriële isolatie en diepfunderingen. In de nabije toekomst komen daar groenaanleg en PUR bij.
Techniek staat niet stil
Patrick Noé weerlegt het hypertraditionele, ambachtelijke beeld, dat soms aan natuursteenbewerkers en tegelzetters wordt toebedacht. "Ook hier staat de techniek niet stil. Verder vergen recente trends, zoals die naar almaar groteren en dunnere tegels, een eigen aanpak. Daarnaast komen er regelmatig nieuwe kit- en voegproducten en sanitaire siliconen op de markt. Keramische- en natuursteentegels plaatsen is behoorlijk complex geworden. In onze opleidingen komen onder meer de voorbereidingen van de verschillende ondergronden, systeemoplossingen, en correcte plaatsingsmethodes aan bod. Denk ook aan de combinatie van tegelvloeren met vloerverwarmingssystemen. En zelfs het mozaïekaanbod evolueert. Zo besteden we ruim aandacht aan het plaatsen van mozaïeken in badkamers en douches."
Nieuwste inzichten
De opleidingen maken gebruik van de nieuwste beschikbare documentatie, zoals Technische Voorlichting (TV) 276 van het WTCB. Dat is een leidraad voor de aanleg van terrassen en garage-inritten op de volle grond. "Die zones worden vandaag de dag vrij intensief gebruikt en dus zwaar belast. De nieuwe TV moet de uitvoerder en de ontwerper helpen bij de keuze van de meest geschikte materialen en plaatsingstechnieken en het doen van de juiste ingrepen om problemen met water, kalk en mos te voorkomen. Zolang dit document niet voorhanden was moesten de vakmensen zich hiervoor baseren op 'goede gewoonten.'